Consells per evitar possibles avaries durant una onada de fred

El canvi d’any ha portat amb ell l’entrada del fred. Tot i que de moment Catalunya registra unes temperatures dins la normalitat en aquestes dates, es preveu que en els propers dies entri una onada de fred que farà baixar el mercuri fins a temperatures sota zero a gran part del país.

Cal vigilar que no es congelin les canonades

Davant una situació de fred extrem, les instal·lacions d’aigua poden patir-ne les conseqüències i acabar avariant-se. És per això que, per tal de prevenir possibles afectacions a la xarxa, recomanem seguir una sèrie de consells i recomanacions per evitar danys a causa de la congelació de les canonades.

  1. Deixa una aixeta oberta per a que corri un petit rajolí d’aigua per la nit. D’aquesta manera podem evitar que la xarxa domèstica de l’aigua es congeli i es quedi col·lapsada. Per evitar malbaratar aquesta aigua, et proposem que la recullis a la banyera o en cubells per donar-li un segon ús.
  2. Si no has d’utilitzar l’aigua durant un llarg període de temps, tanca la clau de pas i buida les canonades per a que no quedi aigua al seu interior.
  3. Abriga i aïlla els comptadors, sobretot si són individuals. Pots utilitzar paper de diari, fibra de vidre, llanada de roca o qualsevol altre material aïllant. Els habitatges a quatre vents o adossats i aquelles façanes orientades al nord tenen més probabilitat de patir congelacions.
  4. Si tot i seguir aquestes recomanacions et rebenta alguna canonada o el comptador, tanca ràpidament les claus de pas, sigui la del comptador o la de la instal·lació general de casa teva. Posteriorment avisa un instal·lador autoritzat per a que repari l’avaria. Si no pots tancar l’aigua pels teus propis mitjans o l’avaria està al comptador, truca a la teva companyia subministradora. És important que, en cas de congelació, no forcis les claus de pas.
  5. Si detectes que la canonada o el comptador s’han congelat però no han arribat a rebentar, espera que les temperatures tornin a estar per sobre els 0° C i es desglaci la instal·lació. Una altra solució és abocar aigua calenta a sobre o projectar aire calent per descongelar l’aigua i poder restablir el servei ja que normalment les incidències es troben en les instal·lacions interiors i no a la xarxa de distribució.
  6. Un cop passades les gelades, revisa les instal·lacions interiors per comprovar que no ha hagi cap fuita.