El compromís social de les empreses

  • Article d’opinió: Marià Galí (President de Mina, Aigües de Terrassa) al Diari de Terrassa.

Més enllà del que preveu la legislació i dels objectius empresarials, les empreses tenim un compromís social que s’exemplifica amb la Responsabilitat Social Corporativa.

Amb la voluntat de donar continuïtat i reforçar la política de responsabilitat social que portava a terme Mina, Aigües de Terrassa, l’any 1999 vam constituir la Fundació Mina. La seva creació responia al desig d’organitzar i potenciar totes les iniciatives en les que Mina estava immersa i responent al Codi d’Actuació amb el que s’havia dotat la companyia, que es fonamentava en la voluntat d’acomplir la legislació, la creació de benestar social, el respecte al medi ambient, la millora contínua dels productes i serveis i el legítim desenvolupament econòmic. Així, la creació de la Fundació obeïa a una reflexió profunda sobre què érem, què volíem ser i com volíem actuar com a entitat empresarial.

La imagen puede contener: 2 personas

En els seus inicis, la Fundació es va dotar d’un fons fundacional de 10 milions de pessetes, l’equivalent a 60.000 euros per començar a actuar l’any 2000. La constitució de la Fundació es va fer exclusivament amb recursos econòmics propis de Mina, sense que això repercutís en les tarifes del servei, tal com tampoc s’ha fet amb la resta d’aportacions anuals portades a terme per altres societats del nostre grup d’empreses i, en menors quanties, per proveïdors i particulars. A mesura que la Fundació ha crescut i ha ampliat la seva àrea d’actuació i capacitat d’intervenció, els pressupostos també han augmentat fins a assolir els 200.000 euros anuals durant aquesta dècada.

Els inicis de la seva activitat van servir per donar continuïtat a una sèrie de col·laboracions que Mina ja duia a terme anteriorment. Amb el pas del temps, i de forma progressiva, es van incorporar diverses iniciatives, pròpies o mitjançant la cooperació amb altres entitats, sobretot en l’àmbit cultural, educatiu, social i de foment del medi ambient. En aquest sentit es van fer realitat diverses activitats, entre les que destaquen la neteja de rieres i torrents, en col·laboració amb l’Associació Local d’Entitats per a la Inclusió de Terrassa (ALEI) i ECO-EQUIP i per la qual es contractaven persones en risc d’exclusió social; i la campanya de joguines per al dia de Reis juntament amb Fundació Busquets, de la que se’n van beneficiar 750 nens. A més, la Fundació va cooperar en 14 edicions de la revista «Sostenible?», editada per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa, i va fer possible, juntament amb l’Ajuntament de Terrassa, la col·lecció de llibres «Aigua viva», sobre aspectes relacionats amb l’aigua de la nostra ciutat.

L’èxit d’aquests projectes, juntament amb la bona gestió dels recursos de la Fundació, ens va empènyer a evolucionar per obrir el nostre ventall d’actuacions i donar cobertura a més iniciatives. Així van néixer els primers projectes propis executats per la mateixa Fundació, i d’altres en col·laboració amb altres entitats locals o de caire més general, dels que ens sentim molt orgullosos. Va ser en aquella època quan, junt amb el Consorci per a la Normalització Lingüística, es van crear els cursos de català per a immigrants, pels que ja hi han passat més de 500 alumnes fins a dia d’avui.

Conferències

A més, per tal de promoure i millorar la qualitat de vida de les persones i del medi on vivim, vàrem crear l’exitós cicle de conferències «Aigua, Societat i Sostenibilitat», amb ponents de prestigi com Cristina Narbona, Alfred Pastor o Daniel Innerarity. En aquest context també es van organitzar diferents activitats educatives sobre l’aigua que han rebut més de 42.000 alumnes, dins la programació impulsada pel Patronat Municipal d’Educació (PAME), i diverses campanyes de sensibilització ambiental. Però no només hem fomentat activitats culturals, sinó que també hem donat suport a l’esport de Terrassa mitjançant el patrocini d’escoles esportives de futbol, hoquei, handbol i natació, a les que assisteixen més de 1.500 nens i nenes per temporada.

Amb l’arribada de la crisi econòmica global que va sacsejar la nostra societat fa deu anys, la Fundació va decidir fer un cop de timó i reorientar les seves activitats per tal de respondre a les noves necessitats que tenien els ciutadans/es de Terrassa. En aquest context vàrem focalitzar els nostres esforços cap a objectius de caire solidari i de cooperació vinculats a la delicada situació en la que es van trobar moltes famílies.

La imagen puede contener: 3 personas, personas de pie

En aquesta etapa els nostres projectes han girat al voltant de l’atenció de les necessitats més bàsiques per a la vida, és a dir, l’alimentació, el proveïment de serveis i els ajuts escolars. Hem fet un gran esforç per a arribar al màxim de terrassencs i terrassenques i poder aportar el nostre gra de sorra i per això hem donat un total de 136.000 quilos d’aliments en els lliuraments anuals al Rebost de Terrassa i altres poblacions subministrades. Només amb aquesta iniciativa hem pogut arribar a 40.000 persones. A aquesta xifra podem sumar-hi les 1.500 famílies que s’estan acollint al fons social de l’aigua que vàrem crear per a facilitar l’accés a noves bonificacions en el rebut de l’aigua per a aquells usuaris més necessitats.

En l’àmbit educatiu vàrem engegar dues iniciatives: el Programa d’ajuts escolars, del que s’han beneficiat 4.500 alumnes a Terrassa, i els premis al millor expedient de batxillerat i formació professional, consistents en diverses beques per a l’aprenentatge d’idiomes. A més, hem col·laborat amb altres entitats per a reforçar l’ajuda a dones nouvingudes a través d’uns cursos de reinserció laboral organitzats per Càritas i també hem donat el nostre suport a Oncolliga per garantir el manteniment dels programes divulgatius d’ajut per superar el càncer de mama.

La imagen puede contener: 17 personas, personas sonriendo, personas de pie e interior

Amb aquest compromís social i de suport als ciutadans de l’entorn on ens trobem, hem arribat fins a la majoria d’edat de la Fundació Mina, perseguint l’objectiu de mantenir i fer créixer tots els projectes propis i de col·laboració que hem dut a terme durant aquests divuit anys, en els que hem esmerçat més de 2 milions d’euros en més de 700 actuacions, import que, si calculem la seva repercussió real i el retorn social de la reinversió (SROI) es duplica i fins i tot es triplica.

Un resum no pot incloure tot el detall d’actuacions, que ha estat molt més complet, però indica que no oblidem el nostre objectiu inicial, i que seguim una línia d’actuació coherent amb la idea del benestar social i el respecte al medi ambient, motors que fan que la societat avanci. Som plenament conscients i realistes respecte les possibilitats que tenim per a destinar recursos econòmics i organitzatius a projectes que considerem que poden ajudar i millorar la qualitat de vida de la nostra ciutadania. Aquest és el nostre objectiu, continuar impulsant una tasca de responsabilitat social compromesa i agraïda pels seus beneficiaris.