Com estalviar aigua en temps de sequera?

L’any 2017 ha batut rècords negatius de precipitacions i és que ha sigut el segon més sec des de que es van iniciar els registres l’any 1965. Durant la primavera i la tardor, estacions habitualment plujoses, gairebé no ha plogut, el que ha provocat que actualment ens trobem en estat de prealerta per sequera a Catalunya.  L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha xifrat en un 44% l’estat actual de les provisions hídriques, només 4 punts per sobre de la barrera que activa l’estat d’alerta i, per tant, les restriccions. L’aigua és un bé escàs i cal que entre tots en fem un ús responsable.

És per això que des de Mina, Aigües de Terrassa volem donar-te una sèrie de consells per a fer una gestió eficient i estalviar aigua en el dia a dia:

  • Utilitza la dutxa en lloc de la banyera. D’aquesta forma podem estalviar 300 litres d’aigua. Una dutxa diària de 5 minuts redueix el consum mensual en 3.500 litres.
  • Utilitza sempre la rentadora i el rentaplats quan estiguin plens. Aquesta acció pot estalviar fins a 3.700 litres al mes. Quan compris aquestes electrodomèstics intenta triar els de baix consum d’aigua.
  • No utilitzis el vàter com si fos una paperera. Cada cop que es buida el dipòsit es malbaraten entre 6 i 10 litres d’aigua. Si col·loquem una paperera al lavabo evitarem tirar de la cadena cada cop que utilitzem el sanitari.
  • Evita el malbaratament d’aigua mentre esperes a que surti calenta. La pots recollir i donar-li un altre ús.
  • Tanca l’aixeta mentre et rentes les dents, t’ensabones o t’afaites. Fent aquesta petita acció estalvies 12 litres, que al llarg de l’any són uns 10.000 litres.
  • Rega el mínim indispensable. Intenta fer-ho en les hores de poc sol per a evitar que l’aigua s’evapori. A més, potencia l’aplicació de tècniques com el degoteig o la microaspersió, que són sistemes que optimitzen el consum d’aigua.
  • Instal·la dispositius d’estalvi, com aixetes de baix consum, atomitzadors o limitadors de cabal, a aixetes i dutxa. Amb aquesta acció s’estalvia entre un 30% i un 60% d’aigua.
  • Quan netegis les les verdures o altres aliments, utilitza un recipient i no deixis córrer l’aigua. Així podem reutilitzar fins a 10 litres en cada rentat i donar un altre ús a l’aigua utilitzada.
  • Evita les fuites d’aigua i repara les aixetes que gotegen, ja que poden arribar a malgastar entre 30 i 200 litres d’aigua al dia.
  • Renta el cotxe amb cubell i baieta, ja que amb la mànega es consumeix fins a 10 vegades més aigua.